otsikko1
www.NLPIT.com
-Venäjällä


Kommunalka

Kommunalka on mielenkiintoinen ilmiö. Asumismuoto on vielä yleisesti käytössä Venäjällä, mutta ei kovinkaan suosittu esimerkiksi Suomessa.En löytänyt virallisia numeroita, mutta ymmärtääkseni Venäjällä etenkin suurkaupungeissa on vielä miljoonia ihmisiä, jotka asuvat kommunalkoissa.

Otetaan tähän alkuun muutaman minuutin videopätkä Pietarilaisesta kommunalkasta.

kommunalka Russia


Kommunalkalla tarkoitetaan siis monta huonetta käsittävää asuntoa, jossa asuu useita perheitä. Asukkaiden yhteiskäytössä ovat WC, keittiö, kylpyhuone, eteinen jne. On lisäksi täysin mahdollista, että yhdessä huoneessa asuu nuoripari lapsineen ja huoneen yhtä nurkkaa miehittää toisen puolison vanhemmat.

Olen asunut useita viikkoja kommunalkassa useiden vuosien aikana. Kokemus on mielenkiintoinen noin niin kuin turistin näkökulmasta, mutta en voi suositella kyseistä asumismuotoa pidempi aikaisen asumisen vaihtoehtona.

Miten kommunalkassa asuminen sitten eroaa "tavallisesta" asumisesta?

Yhteisten tilojen hoito
Jonkunhan on siivottava yhteiset tilat. Seinällä on lista jossa luetellaan tehtävät ja niiden tekijät.
Eli esimerkiksi viikolla 1 perhe Ivanov hoitaa kaikki yhteiset tilat, viikolla 2 perhe Petuhov, viikolla 3 perhe Popov,...
Hommat on jaettu siten, että tehtävien määrä on suhteessa perheessä olevien henkilöiden lukumäärään. Eli yksi henkisellä perheellä on yksi siivousvuoro siinä missä kuusi henkisellä perheellä on kuusi siivousvuoroa.

Erään kommunalkan eteinen




Kommunalkan eteinen
Yhteistä tilaa käytetään toisinaan tavaroiden säilytykseen. Joissakin kommunalkoissa se on kielletty.
Käytävän päässä näkyy perheiden yhteinen puhelin.













Puhelin
Kommunalkalla on yhteinen puhelin. Puhelinkulut ovat suhteessa perheen jäsenten lukumäärään. Poikkeuksen tekee ulkomaanpuhelut, jotka selvitellään kukin erikseen. Tilanne on muuttumassa puhelimien osalta, koska kännykät yleistyvät.




Kommunalkan keittiö
Keittiö
Käytössä on yksi yhteinen keittiö, ja kommunalkassa asuu useita perheitä, täytyy ruokaa valmistettaessa ottaa huomioon, että ei asu yksin. Keittiössä on yhteinen liesi, jolla voi valmistaa yhtäaikaa rajallisen määrän aterioita. Keittiössä oleva tila on jaettu perheiden kesken. Vasemmalla oleva kaappi kuuluu kokonaisuudessaan perhe Ivanoville, oikealla oleva pöytä ja sen päällä oleva hyllykkö kuuluu perhe Popoville, astioiden pesualtaan päällä oleva hylly ja sen vieressä oleva naula kuuluu perhe Petuhoville samoin kuin ikkunan edessä oleva taso,....
Jääkaappeja ja pakastimia säilytetään keittiön lisäksi omissa asuintiloista. Säilytyspaikka riippuu paljon siitä, keitä on naapureina.
Ruoka valmistetaan keittiössä ja usein syödään sitten omissa tiloissa.

WC
Kommunalkan WC Toivottavaa on tietenkin, että usealla perheellä ei ole yhtäaikaa vatsatautia. Kullakin perheellä on oma WC-paperirulla. Eli kun menet kommunalkan WC:hen kysy ensin mikä ovessa roikkuvista WC-rullista kuuluu sinun isäntäperheellesi. Lisäksi joissakin kommunalkoissa on hyvä tarkistaa mitä WC-istuinta (pöntön päälle laitettava puinen/muovinen istuinosa) voit käyttää.





Kylpyhuone
Kommunalkan kylpyhuone Kylpyhuoneen säilytystilat ovat jaettu kullekin perheelle. Perhe Ivanovin saippuaa tai shamppoota ei tietenkään saa käyttää kukaan muu kuin perhe Ivanovin jäsenet ja heidän vieraansa. On jo tarpeeksi hankalaa, että yksi kylpyhuone täytyy jakaa usean perheen kanssa. Lisäksi etenkin vanhoissa taloissa putket ovat huonot. Tästä seuraa, että jotenkuten kylpykelpoista (riittävän lämmintä ja riittävällä paineella) vettä ei ole lähimainkaan aina saatavilla. Paras aika on myöhään illalla ja hyvin aikaisin aamulla, kun samasta resurssista kilpailevia on vähemmän.
Useimmilla perheillä on nykyisin pyykinpesukone. Niitä sitten sijoitellaan sinne minne parhaiten sopii (ja on vesiputket) keittiöön, kylpyhuoneeseen,...

Naapureiden välit ovat usein huonot. Yhteisasuminen syö nopeasti lämpimät tunteet, joita on mahdollisesti joskus alkuaikoina ollut. En ole vielä löytänyt yhtään esimerkkiä kommunalkasta, jossa naapureilla on lämpimät välit. Lähinnä kuulee kertomuksia naapureille aiheutetuista ongelmista: antennijohdon katkaisu säännöllisesti, aiheettomien ilmoitusten teko poliisille, musiikin soitto kovalla jne. Ajatelkaapa sitten vielä tapauksia, joissa naapurina on rappioalkoholisti tai huumeita myyvä narkkari.

Jos joku on tyytymätön nykyiseen asuntoonsa Suomessa, suosittelen lämpimästi asumista jonkin aikaa kommunalkasta. Eiköhän valitus lopu :-)

Aina voi mennä vielä huonommin. Huoneenne tulvii.

Alhaalla vielä muutamia kuvia tyypillisen Pietarin keskustassa sijaitsevan talon käytävästä ja pihasta.
Piha näkymiä
Piha näkymiä
Piha näkymiä
Piha näkymiä
Piha näkymiä




2007 tammikuu

Arvoisa lukija. Onko sinulla mielenkiintoisia kokemuksia Venäjällä asumisesta tai työskentelystä? Haluatko jakaa ne muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa? Lähetä tänne, niin saadaan luettavaksi monipuolisempia juttuja.