www.NLPIT.com
-Venäjällä


Kaupassa käynti

Vielä törmää esimerkiksi Pietarissa kauppoihin, jotka toimivat vanhan kunnon neuvostomallin mukaisesti. Ajatelkaa kauppaa, joka koostuu yhdestä isosta tilasta. Huoneen reunoja kiertää pitkä tiski ja tavarat ovat sijoiteltu seinille tiskin taakse. Tiskin takana työskentelee useita valkotakkisia myyjiä. Yhdellä silmäyksellä näet kaiken kaupan olevan. Tiski on jaettu osiin eli osastoihin siten, että osa tiskiä on varattu leipätuotteille, osa maitotuotteille, osa lihatuotteille, osa muulle tilpehöörille. Jokaiselle tällaiselle tiskin osalle on oma jononsa, ja kaikilla on käytössä yksi yhteinen kassa. Jos haluat ostaa esimerkiksi leipää, juustoa ja makkaraa toimit seuraavasti.

Menet leipäjonoon ja odotat vuoroasi. Kun pääset tiskille, kerrot minkälaista leipää haluat. Myyjä ilmoittaa kokonaishinnan ja sitten menet kassalle, jossa ilmoitat leipäostosten hinnan ja maksat ne. Menet takaisin leipätiskille, annat kuitin ja saat leivät.
Sitten menet maito-osaston jonoon ja toistat edellisellä osastolla tehdyt toiminnot.
Sitten menet lihaosaston jonoon ja toistat edellisellä osastolla tehdyt toiminnot.

Hauskaa eikö vain.

Onneksi kaupungissa, jossa asun, tämä on yksinkertaisempaa. Kaupat, joita käytän, ovat ulkoisesti edellä kuvatun kaltaisia, mutta jokaisella osastolla voi ostaa ja myös maksaa kyseisen osaston tuotteet samalla kertaa. Ensimmäisellä kerralla kun olin tällaisessa kaupassa, oli kuitenkin pientä hämminkiä. En tajunnut osastoajattelun tärkeyttä. Ostin leipää ja pyysin samalla litran vettä. Vesikaappi sijaitsi puolen metrin päässä leipähyllystä. Myyjä antoi myös veden, mutta oli selvästi tyytymätön. Mietin mitäköhän tuli nyt töpättyä.
Seuraavana päivänä taas samaan kauppaan ja samat ostokset. Tällä kertaa myyjä onneksi päätti sivistää tietämätöntä turistia. Hän ei suostunut myymään vettä. Minä hölmistyneenä kysymään, että miksi ei, vesihän on tuossa vieressä. Myyjä astui leipähyllyltä kaksikymmentä senttiä kohti vesikaappia ja selkeästi piirsi ilmaan viivan näiden kahden hyllyn väliin. Siinä oli siis osastoraja. Eli siirryin puoli metriä kohti vettä ja odotin uutta myyjää.2005 syksy / muokattu 2007 marraskuu

Arvoisa lukija. Onko sinulla mielenkiintoisia kokemuksia Venäjällä asumisesta tai työskentelystä? Haluatko jakaa ne muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa? Lähetä tänne, niin saadaan luettavaksi monipuolisempia juttuja.