linna Osakassa
 
www.NLPIT.com


"Blogi"


31.10.2006

Opetus: lue sähköpostisi huolella
Jostain syystä mieleeni tuli opettavainen tarina monen vuoden takaa.

Vapaana miehenä ollessani minulla oli tapana alkaa valmistella seuraavan vuoden lomamatkaa hyvissä ajoin. Tässä tapauksessa olin valinnut kohteeksi Japanin. Matkan valmisteluun kuului mm. kielen opiskelua, maahan liittyvan kirjallisuuden lukemista ja Netin kautta paikallisiin neitosiin tutustumista. Olihan vieraassa maassa kuljeskelu paljon mukavampaa jos vierellä oli paikallinen, joka tunsi paikat ja tavat. Ja olin siis sinkku.

No hyvä. Tarkoitus oli viettää yksi viikko Osakassa ja toinen viikko japanilaisessa perheessä lähellä Tokiota. Kohteet olin siis valinnut mm. sen perusteella, että minulla oli kummassakin paikassa Netin kautta saatuja tuttuja.

Reitti Osakasta Tokioon menee Nagoyan kautta, jossa minulla oli myös nettituttavuus. Tämä neitokainen ei ollut vastannut posteihini vähään aikaan, vaikka tiesi minun olevan tulossa. Hmmm.... tai ehkä juuri siksi. No ei se mitään. Hänellä oli vain kiinnostus lopahtanut (tapahtuu minulle jatkuvasti).

Reissu meni tosi hyvin ja palasin takaisin Suomeen ja töihin. Avasin sähköpostin. Ahaa, minulta oli naköjään lähtöpäivänä jäänyt kiireessä lukematta pari viestiä. Yksi viesteistä oli tytöltä Nagoyasta.

Terve
Muistatko minua. Olen Mariko Nagoyasta. Olen kaksikymmentävuotias opiskelija ja työskentelen mallina opiskelun ohella. Minulla on Nagoyan keskustassa yksiö. Olet erittäin tervetullut yöpymään minun luonani Japanin matkallasi. Ilmoita minulle milloin tulet.
Mariko :-)
..miksi juuri tällä kertaa
Käyn aina silloin tällöin luennoimassa Suomessa ollessani paikallisessa AMK:ssa. Eilen oli aiheena työskentely Venäjällä. Ensimmäistä kertaa sattui niin, että koko yleisö oli naisia. Viisitoista kaunista opiskelijatarta kuuntelemassa minua:-) Tietenkin juuri tällä kertaa olin kysynyt vaimolta haluaisiko hän tulla huvikseen kuuntelemaan esitelmää. Tottakai hän halusi. Huomattuani sitten luokassa kuuntelijakunnan koostumuksen mietin.....29.10.2006

Ei ole olemassa meitä.
On olemassa minä ja te.
21.10.2006


Totuuden ja valehtelun välinen ero kuin veteen piirretty viiva
Tämä toteamus pitää paikkansa eritoten Toverilandiassa. Taas kerran täytyy korostaa, että yksilöiden välillä myös Venäjällä on valtavia eroja.
MUTTA aivan liian usein törmää työn kannalta hankaliin tilanteisiin. Kysyttäessä onko aikaisemmin sovittu asia hoidettu saa vastauksen: on hoidettu.
Kun h-hetki sitten on käsillä ja olisi todella tarvetta asiaan, joka olisi pitänyt olla hoidettu, niin täytyy vain todeta, että homman hoitamista ei ole edes aloitettu.
Perussääntö : Tarkista, tarkista uudestaan jotakin toista kautta ja käy sitten henkilökohtaisesti paikanpäällä.

Yksi syy yllä olevaan ilmiöön on ilmeisesti venäläisten tapa tulkita asia hoidetuksi. Jos minulle (olen nyt leikisti venäläinen) on annettu tehtäväksi ostaa PC. Teen PC:n hankkimiseen liittyvät dokumentit. Annan tarvittavat dokumentit henkilölle, joka on vastuussa ostamisesta. Olen tehnyt siis osuuteni. Ketjua voisi vielä jatkaa. Ihminen, jonka vastuulla on yrityksen hankinnat, delegoi tehtävän alaiselleen, joka sitten soittaa PC:n myyvään yritykseen ihmiselle, joka on vastuussa myynnistä, joka sitten delegoi asian alaiselleen , joka sitten ottaa yhteyttä varaston vastaavaan jne. Vaikuttaa siltä, että jokainen näistä henkilöistä, katsoo tehtävän suoritetuksi kun on saanut tehtävän siirretyksi seuraavalle portaalle. Näinhän se (melkein) on Suomessakin, mutta jostain syystä lopputulos on Toverilandiassa useammin heikompi.

Ilmeisesti ero suomalaisten ja venäläisten välillä on siinä 1. nakituksessa. Suomessa kaveri, jolle annetaan se PC:n hankinta, todennäköisemmin pitää huolta, että koko lopputulos on haluttu. Jos joku keksii paremman selityksen olen kiinnostunut kuulemaan.

Tasapuolisuuden nimessä täytyy todeta, että Venäjällä paikkakunnalla, jossa työskentelen pääasiassa, asiat hoidetaan aivan yhtä hyvin/huonosti kuin rakkaassa kotimaassamme. Johtuuko se siitä, että yhteistyötä länsimaalaisten kanssa on tehty pitkään, vai onko meillä vain tavallista parempaa työntekijämateriaalia. En tiedä.Myynti Venäjällä

Myynti on Venäjällä päällekäyvempää kuin Suomessa on totuttu. Olin sopinut Pietarilaisen softatalon kanssa tapaamisen, jonka tavoitteena oli selvittää olisiko kyseinen firma sopiva meidän tulevaisuuden tarpeisiimme. Tapaaminen meni totuttujen kuvioiden mukaisesti. Minä esittelin lyhyesti meidän yhtiömme ja yleisellä tasolla minkälaisia tarpeita meillä mahdollisesti olisi jatkossa. Softafirman edustajat puolestaan esittelivät omaa yhtiötään ja osaamistaan. Tapaaminen alkoi olla loppupuolella ja minä valmistuin poistumaan. Toinen softafirman edustajista totesi, että nyt sitten on vielä tärkein tekemättä. Minä kysymään, että mikähän se mahtaa olla. Edustajan mukaan oli vielä sopimatta mitä palveluita ostamme ja millä aikataululla. Minä menin ymmälleni. Nopea kelaus mielessä mitä oli sovittu tapaamisen luonteesta. Olin varma, että olin selittänyt asian selkeästi. Kyseessä oli vain yhtiöön tutustuminen. Tässä vaiheessa en vielä tuntenut venäläisten kaupankäyntitapoja, joten minua lähinnä otti päähän tällainen kömpelö palveluiden tyrkytysyritys.

Kävimme Pietarissa sopimassa erään toisen yrityksen kanssa pienimuotoisen alustavan tarkastuksen suorittamisesta yhtiömme tiloissa. Kysymyksessä olisi siis alustava arviointi mahdollisesti tulevaa yhteistyötä varten. Pietarin palaverin yhteydessä meille yritettiin samalla kertaa tyrkyttää huomattavasti laajempaa kokonaisuutta kuin mihin meillä oli tarvetta. Korostimme, että meillä ei ole tarvetta mihinkään muuhun kuin siihen asiaan, josta olimme tulleet keskustelemaan. Sovittiin, että meillä tulee käymään yksi asiantuntija, joka tekee kartoituksen tilanteesta.

Päivää ennen vierailijan tuloa ilmoitettiin, että asiantuntija tulee autokuskin kanssa (mikä on siis Venäjällä yleinen tapa). Pieni yllätys oli sitten se, että vierailijoita olikin kahden sijasta neljä. Asiantuntijan, joka oli siis tilattu, ja kuskin lisäksi paikalle paukkasi kaksi muuta ihmistä. Tulkki (jota ei olisi tarvittu) ja asiantuntija alalta, jota oli kaupattu Pietarin palaverin yhteydessä, ja josta olimme ehdottomasti kieltäytyneet. Tilanne oli hankala. En voinut missään tapauksessa kuljeskella ympäri firmaa niin ison porukan kanssa. Joten kuski ja ylimääräinen asiantuntija istuivat pari tuntia ruokalassa kun me muut teimme kierroksen.

Yhteistyöstä ei tullut sitten mitään. Ainakin yksi syy yhteistyön kariutumiseen oli ylimääräisen asiantuntijan tuominen paikalle, vaikka olimme kieltäytyneet kyseisestä palvelusta. Kierroksen loppupuolella minulla oli hetki aikaa jutella venäläisen tulkin kanssa ja kysyin miksi he tekivät näin (ylimääräisen ekspertin lähettäminen),vaikka olimme kieltäneet. Hän selitti asian hyvin ja lyhyesti.

Venäjällä asiakkaan EI merkitsee vasta neuvottelujen aloitusta.

Suomessa tämäntyyppinen markkinointi ei ole kovinkaan tehokasta.

Tämä on kuitenkin tärkeä tieto suomalaiselle myyntitykille, joka operoi venäläisten kanssa. Ei pidä lannistua heti alkuun.15.10.2006

Kirjeen lähetys Venäjällä

Tyypillinen postilaatikko venäläisessä rappukäytävässä.

Tämä kuuluu taas sarjassamme asioihin, joita emme osaa arvostaa tarpeeksi Suomessa.
Tavallisessa venäläisessä rappukäytävässä on alakerrassa rivi postilaatikoita. Ei se vielä mitään, että joutuu hakemaan postin alakerrasta. Asian tekee kiusalliseksi se, että postilaatikot tuntuvat olevan käytännössä aina murretut auki. Olen asunut neljässä eri talossa ja yllä oleva kuva esittää parhaimmassa kunnossa olevaa laatikostoa.

Aikansa näitä laatikoita katseltua herää kysymys voiko Venäjälle yleensä lähettää postia tavalliselle ihmiselle. Kyselin asiasta paikallisilta (taas kerran). Homma voidaan hoitaa seuraavilla tavoilla.

Sopia postin kanssa, että soittavat kun tulee kirje. En tiedä toimiiko tämä kaikkialla.
Vuokrata postilokero.
Ottaa riski ja antaa postin tulla avonaiseen postilaatikkoon.

Paremmin toimeentulevien taloissa on vahtimestari, joka pitää tarkkaa kirjaa sisääntulevista. Näillä taloilla ei luonnollisestakaan ole ongelmia rikkinäisistä postilaatikoista tai muusta kiusanteosta.


12.10.2006

Muutoksia sivustolla

Sivustoon on tullut muutamia toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia. Navigointi on muutettu käyttämään JavaScript-pohjaista valikkoa, lisätty uusi alihakemisto Tools, vieraskirja ja video/valokuvat-osiot siirretty ylemmälle tasolle ja (panoraama)kuvia on tullut lisää.

Netti on täynnä hyödyllisiä ohjelman pätkiä, joita tarvitsee aika-ajoin. Osa ohjelmista minulla on PCeiden (koti, Vaimon, työ) levyillä osa taas on selaimen suosikeissa. Itseni kannalta on kätevintä, että ne ovat löydettävissä mahdollisimman nopeasti, joten luonnollinen paikka on siis ikioma kotisivusto, joka on tietenkin auki jatkuvasti. Täältä ohjelmat ovat helposti ja nopeasti otettavissa käyttöön riippumatta käytettävissä olevasta PCsta.
8.10.2006

Anna Politkovskaja murhattiin Moskovassa 7.10.2006.
Kukat Venäjän suurlähetystön portin edessä1.10.2006

Venäläisten ja suomalaisten erilaiset aikakäsitykset

Erilaiset aikäsitykset selittävät monet ongelmista, joita kohdataan päivittäin venäläisten kanssa työskennellessä . Lyhyesti aikakäsityksistäBlogiarkisto


2006 syyskuu

2006 elokuu

2006 kesä - heinäkuu